Mercador

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 13 octombrie 2010

Sarbatorile chinului

Urasc perioada asta din an.
De 20 de ani de cind stau in Iasi imi doresc ca in fiecare an in perioada asta sa plec din oras.
Si e din ce in ce mai rau, desi cica "cineva" se straduie sa fie bine.
Dar nu.
Strazi blocate, oameni nervosi, miros de orice numai de cele sfinte nu, muzica de orice numai religioasa nu, prostie fara margini si mirlanism fara margini. Astea sint Sarbatorile Iasului.
Cei care trebuie sa mearga la serviciu, scoala, afaceri... zilele astea blesteama tot ce inseamna Primarie, Politie, Jandarmerie, Mitropolie.
Drumuri blocate de idiotenia fara margini a Primariei care a facut sensuri unice, dar nu s-a gindit ca in zilele astea sa revina la dublusens acolo unde inca se mai poate circula.
Politie care in loc sa dirijeze circulatia pe unde inca se mai poate circula se uita ca curca in lemne in mijlocu intersectiei si se mira ca de ce toti claxoneaza.
Soferi timpiti care vad ca intersectia e blocata si se mai baga si ei in ultimul metru patrat liber.
Si asta timp de 2 saptamini, ca de la o sarbatoare de 1 zi, 14 octombrie, s-a ajuns sa inceapa de pe 4 octombrie si sa tina pina pe 17, ca doar Tinimtexu trebuie sa mai vinda niste cioarse de haine pe care le-a plimbat toata vara la Polivalenta, ca Kurtoshu trebuie sa ajunga si la ultimu nehalit care nu a crapat in el asa ceva, ca mirosu de mici si pastrama de pe esplanada de la Hala trebuie sa ajunga si in Dancu, ca tiganeala de pe malu Bahlului nu a fost suficienta la Festivalu Berii si trebuie sa se repete si acum.

Urasc Sarbatorile Iasului!

Iarta-ma Sfinta Parascheva, dar voi veni personal sa-mi cer iertare pentru ca sint pacatos dupa ce nu va mai fi picior de pelerin in Iasi.

2 comentarii:

  1. Mmmm Paul, e adevarat ca in ultimii ani pana si sarbatorile religioase "le-am" facut "sarabatori comerciale" si nu numai(din pacate), dar... fa si tu un mic efort sa vezi si partea frumoasa a lucrurilor (in acest caz, a Sarbatorii Iasului). Uneori merita!:-)

    ps. daca ma gandesc bine... ce-ar fi sa iesi maine si sa "simti" manifestarile "in direct" si apoi faci un frumos articol aici pe blog??
    Pana una alta... La multi ani pentru maine! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Preferam sa ramina o sarbatoare religioasa, fara miile de comercianti, smenari, politruci, smecheri, si toata fauna care ne caracterizeaza azi.

    Daca ar fi dupa mine, miine as lua-o pe Sfinta, si am inteles ca au mai adus niste moaste, si i-as duce la Hadimbu la manastire. Cine e cu adevarat credincios ar merge acolo sa se roage, iar Iasul sa ramina orasul plin de gropi, tigani, cersetori si studenti fara bani, pe care il stim restul anului.

    RăspundețiȘtergere