Mercador

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 13 ianuarie 2012

Cu drag pentru Ozolin

Pentru ca nu sint sigur ca domnul Dusa va publica raspunsul meu la scrisoarea lui, si pentru ca vad ca din cind in cind isi pierde timpul cu un fotograf amator ca sa-i vizioneze pozele de famelie mare cu remuneratie dupa buget.... postez aici un mic raspuns la scrisoarea dinsului, evitind sa folosesc aceleasi apelative inteligente pentru ca nu-mi sta in caracter si faptul ca nu ne cunoastem personal ma face sa am retineri in a injura un necunoscut.

Draga Domnule Ozolin Dusa,
Imi pare rau ca ati inteles gresit demersul meu. Sau poate n-oi fi fost eu foarte clar. Nu erati un exemplu negativ, ci dimpotriva un model pentru domnul Dan Mititelu care isi consuma energiile in lupta lui cu ditamai directorul in loc sa se ocupe de ceea ce ii place cu adevarat, fotografia.
Modul in care ati construit Fotoiasi si faptul ca sint bani la mijloc e de apreciat pentru ca fara bani nu se poate ajunge la performanta.
Asta era de fapt ideea, nu stiu de ce v-ati ofuscat, era doar o comparatie pozitiva, un exemplu de urmat.
Eu nu sint decit un mic fotograf amator, nu pozez la nunti, nu iau piinea nimanui de la gura (am un job care-mi permite sa fac din fotografie o pasiune nu un modus vivendi), si cu atit mai mult nu incerc sa fac ierarhii ale fotografilor din Iasi sau din alte parti.
Dar ma bucur ca macar ocazional aveti bunavointa sa-mi cititi blogul si sper sa va urmaresc realizarile cu aceeasi placere.
Cu stima,
Paul Paduraru (ca tot mi-a reprosat cineva ca nu folosesc numele intreg si ies confuzii)


Pe Dan Mititelu il cunosc si il consider prieten, pe dl Dusa nu-l cunosc decit dupa fotografii si dupa ce am mai citit despre clubul Fotoiasi.
As adauga ca toata nebunia acestui dialog a plecat de la un raspuns la un articol de pe blogul lui Dan Mititelu:
” Dupa toate astea imi dau seama ca zilele tale sint numarate la latrina de cultura din copou. Poate asa vei avea timp sa tii cursurile pe care le vor atitia, sa faci expozitiile pe care nu le-ai facut, sa reinfiintezi Clubul Fotografilor si sa il pastoresti asa cum e nevoie (iti explica prietenul Ozolin cum se face asta pe bani nu doar pe pasiune).
Si sper sa ne revedem intr-un nou Club al fotografilor amatori si profesionisti care sa nu mai stea la cheremul niciunui gnom care s-a trezit zmeu peste noapte.”

Iar pentru cei care nu stiu povestea, pe scurt se rezuma asa:
In anul 2010 spre iarna Dan Mititelu, pe atunci coordonator al Clubului Fotografilor si inavatator al celor care abia deschid ochii in fotografie a cerut Casei de Cultura un mica lamurire cum se cheltuie banii pe care ii aduna la Curs, dorind ca o parte sa fie directionati spre Clubul Fotografilor pentru a sustine activitatea Clubului (asta era de fapt rezultatul cursului).
Pentru cei nestiutori, Clubul Fotografilor s-a desfasurat ca o activitate benevola, voluntara in care membrii veneau de acasa cu banii pentru marit fotografiile, isi plateau singuri deplasarile pentru actiuni organizate de club, cu masinile personale, Casa de Cultura asigurind spatiul de intilnire de 2 ori pe luna si spatiul pentru expozitii (ceea ce trebuie sa fiu onest, conta).
Odata cu supararea directorului Casei de cultura pe propriul angajat s-a ajuns la suspendarea fara nici o explicatie a activitatii Clublui Fotografilor, cu indepartarea coordonatorului Clubului fotografilor, cu multe alte "chestii" pe care le puteti citi mai bine pe blogul lui Dan Mititelu (http://dan-mititelu.ro/alternative/), totul culminind cu faptul ca incepind din decembrie 2011 nu se mai organizeaza nici o intilnire a Clublului Fotografilor, nici o expozitie, si probabil ca vom fi imprastiati in 4 zari spre multumirea unora care vedeau in Clubul Fotografilor concurenta rapace, desi nu era nici un fel de concurenta in a incerca sa oferi un sfat avizat si celor multi nu doar celor ALESI.


Pace voua, tuturor!



4 comentarii:

  1. Nu gasesc nimic peiorativ la adresa d-lui Ozolin in comentariul tau. Ar trebui sa-si ceara public scuze pentru mizeria de pe blogul lui la adresa ta, dar e nevoie de ceva verticalitate pentru asta. Felicitari pentru atitudine si nu uita ca "daca te amesteci in tarate te mananca porcii".

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai tare ma dor comentariile d-lui Cantea. Daca in cazul d-lui Dusa pot presupune ca a fost vorba de o intelegere gresita a unor cuvinte, meschinaria, avaritia, lipsa intelegerii si dominatia banului ma fac sa ma gindesc serios daca dl Cantea a scris acele lucruri pe bune sau e doar o gluma? Pentru ca daca e pe bune e grav la un personaj care are o experienta de viata si artistica deosebita.
    Dar poate asa poti descoperi si ce se ascunde in spatele mastilor....

    RăspundețiȘtergere
  3. Paul incearca iti gasesti locul si evita cursurile de fotografie generaliste .Sa fii autodidact este un avantaj in fata tuturor...
    "artistul fotograf " si "profesionistul fotograf " sint oameni diferiti cu conceptii diferite.Artistul creeaza apoi isi fotografiaza lucrarea iar profesionistul este expert in manuirea TUTUROR echipmantelor.Profesionistul considera aparatul foto ca o prelungire a mainii si poate cu dexteritate sa realizeze orice fiind limitat doar de dotarea tehnica si de versatilitatea echipamentelor.
    Artistul considera aparatul foto un mediu prin care poate arata celorlalti creatiile sale.
    Evita artistii cu orizonturi restranse, evita artistii care fotografiaza, tzantari, lacuste, muste, semne de circulatie cladiri, sau fanatani arteziene.Deobicei acesti indivizi sunt limitati.Acesti oameni nu pot socializa si undeva in interiorul lor se dezvolta o ura fata de cei ce au capacitatea de a se integra in orice mediu social. Din acest motiv ei, aleg lumea necuvantatoarelor deoarece acestea nu pot riposta si nu-si pot exprima parerea lor despre imaginile realizate.
    Fotografiind oameni este complicat si putini inving teama de a fotografia oameni.Oamenii vorbesc au pareri, coneceptii iar daca nu esti pregatit sa primesti si reprosuri si comentarii rele sau care nu iti convin ...te apuci sa fotografiezi muste, fluturi si bondari.
    Asadar, afla in care directie te indrepti, spre arta, spre creativitate sau spre o pregatire tehnica de invidiat ... catre profesionalism.

    Nu cred ca s-a nascut inca artistul profesionist si fotograf !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru sfaturi. Mi-ar fi placut sa stiu cine imi ofera asemenea lucruri gratuit, dar o sa profit de ele si o sa invat. Recunosc, ca dupa cursul lui Dan am citit carti de fotografie si am vazut expozitii cit n-am facut-o niciodata, si mi-a prins bine. Degeaba ai cultura generala daca n-o si aplici la ceva.
    Nu vreau sa devin un profesionist al aparatului ci doar sa arat si altora parti din lumea pe care o vad eu, cum o vad eu. Tintarii si lacustele pot spune si ele o poveste daca asta e povestea care iti place tie. Asa cum un peisaj poate spune un roman sau doar o schita. Fiecare gen fotografic poate spune ceva, depinde de cel care priveste. Pina la urma poti sa faci miliona de fotografii perfecte, daca ceilalti nu le vad sau nu le inteleg tot inutil ramine.

    RăspundețiȘtergere